Co-ouderschap is geen wettelijke term. Veel ouders verstaan daaronder dat je samen voor de kinderen zorgt waarbij ieder ongeveer een gelijk aandeel heeft in de dagelijkse verzorging en opvoeding. Als mediator kan ik jullie begeleiden bij de vraag of co-ouderschap bij jullie past.
Wat is co-ouderschap ?
Bij één op de vijf scheidingen verdelen de ouders de zorg van hun kinderen zodanig dat er sprake is van co-ouderschap. Dit houdt in dat de kinderen bijna gelijke tijd bij hun vader dan wel bij hun moeder verblijven. De manier waarop de verzorging wordt ingedeeld kunnen jullie zelf bepalen. Goed onderling overleg nu en in de toekomst is wel de basis om het co-ouderschap te laten slagen en daarvoor is een goede verstandhouding tussen de ouders nodig.
Gezamenlijke Kinderrekening
Co-ouders kiezen vaak voor een gezamenlijke rekening waar de kosten anders dan de eerste levensbehoefte en het wonen van betaald worden: de Kinderrekening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor sport, school, kleding etc. De rekening staat op beide namen en samen spreek je welke kosten betaald worden vanuit deze rekening. Wij kunnen jullie helpen met informatie hoe je een dergelijke rekening vorm geeft, welke kosten je hiervan samen betaalt en op welke wijze deze kosten tussen jullie worden verdeeld.
Voor en nadelen van co-ouderschap
Aan co-ouderschap kleven voor en nadelen. Je moet als ouders bijvoorbeeld dicht bij elkaar (blijven) wonen om het mogelijk te maken. De kosten kunnen hoger zijn omdat zaken dubbel moeten worden aangeschaft. Tussen de ouders is veel contact nodig en kinderen moeten telkens verhuizen, iets wat vooral oudere kinderen vervelend kunnen gaan vinden. Voordeel is dat je als ouders allebei heel betrokken blijft bij de kinderen en de kinderen even vaak ziet.
Onze diensten
Ontzorgen tijdens het scheidingstraject;
(her)berekenen van alimentatie of second opinion;
Opstellen van een adviesplan waarin alle onderdelen van de scheiding in kaart worden gebracht;
Mogelijkheden bekijken wat er moet gebeuren met de eigen woning? Overnemen of verkopen?
Begeleiden bij opstellen van het ouderschapsplan;
Adviseren hoe om te gaan met pensioen;
Adviseren bij het verdelen van het vermogen;
Adviseren bij fiscale vraagstukken;
Berekenen van de partneralimentatie en/of kinderalimentatie
Begeleiding van het verzoek naar de Rechtbank en het laten inschrijven van de scheiding.
In kaart brengen het besteedbaar inkomen na de scheiding;
Vrijblijvend adviesgesprek?
Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze mediators en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.